Výběrová káva Etiopie DEBEKA z české pražírny Kafe Francin je charakteristická tóny meruněk, bonparů a karamelu.
Etiopie jsou naše srdcovky, vybíráme je vždy velmi rádi, protože kdo by neměl rád meruňky, broskve, vůni rozkvetlé louky nebo bonbóny že jo. Letošní voňavá naturálka je raketa z farmy Israela Degfy, od kterého jsme loni nakoupili skvělou a voňavou Adolu. Zdá se nám ale, že letošní sklizeň míří ještě výš, mezi hvězdy! Debeka je poměrně malá farma, nejmenší ze všech, které Israel vlastní, množství zpracované kávy je omezené a o to víc jsme rádi, že jsme letos nezaváhali, jednali rychle a velkou část kávy nakoupili pro sebe.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1.680 - 1.950 m n. m.