Představte si hlubokou sladkost zralých nektarinek, která se rozplývá na jazyku společně s kyselinkou červeného pomeranče, dodávající jiskru svěžesti! Tato chuťová kombinace se navíc pyšní lehkostí a aromatem čerstvého bergamotu, který zanechává v ústech příjemný pocit. To zní jako kávička ideální na začínající teplé dny. Tuto etiopskou kávu pro vás zpracoval farmář a kávový producent Negusse Debela a upražila německá pražírna 19 Grams Coffee a vy si ji můžete vychutnat na filtru!
Cesta za touto výjimečnou kávou vede až do obce Worka Chelbesa v oblasti Gedeo v Etiopii. Tuto kávu produkuje skupina malých farmářů, kteří společně sdílí vášeň k pěstování kvalitních zrn. Třešně jsou sklizeny ručně a také ručně před zpracováním tříděny, aby byla zajištěna ta najvyšší kvalita. Dále je káva podrobena 72hodinovému mokrému kvašení, než je omyta v kanálech. Keramické kvašící nádoby, které se na zpracovatelské stanici používají urychlují proces kvašení a zlepšují čistotu hotového šálku. Káva je následně tříděna podle hustoty, aby bylo zajištěno správné rozdělení do šarží. Po kvašení a třídění je káva namočena na dvě hodiny, aby byl dokončen proces mytí, sušena po dobu deseti dnů a poté ještě jednou ručně roztříděna před exportem.
Negusse Debela provozuje nyní dva závody v Worka Chelbesa, jeden z nich v podoblasti Danche, a zpracovává promyté, suché ale i experimentální loty kávy, aby neustále zlepšoval kvalitu konečného produktu. Okolí je známé hustou pololesní vegetací, kterou tvoří i vysoké stromy a stinné rostliny, poskytující ideální prostředí pro pěstování kávy.
- nadmořská výška: 2050 m n. m.
- místo zpracování: Worka Chelbesa
- využívaná hnojiva: organická