Výběrová káva Etiopie CHELBESA ze slovenské pražírny Goriffee je charakteristická tóny jahod, černého čaje a bergamotu.
Chelbesa je největší oblastí pěstování kávy v regionu Gedeb s celkovou plochou 1 240 hektarů kávových farem. Okolní vesnice Banko Gotiti, Chelchele a Halo produkují jednu z nejlepších káv v tomto regionu. Chelbesa je jednou ze dvou promývacích stanic, které v této oblasti vlastní společnost SNAP Coffee. Tato společnost byla založena v Addis Abebě v roce 2008 a vede ji Negusse D. Weldyesem. Celkem provozuje tři mycí a zpracovatelské stanice kávy v několika různých regionech. Chelbesa získává většinu svých třešní od farmářů z okolních kopců. Cesta z farem trvá často až dvě hodiny a není jednoduché doručit třešně do zpracovatelské stanice. Třešně jsou sbírány ručně a místní farmáři začínají se sběrem třešní až v momentě, kdy dostanou znamení od Bohů. Jen tak prý zajistí, že třešně budou nejzralejší a plné chuti. Na stanici se třešně dále ručně třídí a zpracovávají klasickým promytým způsobem. Fermentace probíhá v betonových nádržích s vodou a tam se také oddělují zrna s menší densitou (nezralá nebo defektní). Ty plavou na hladině a jsou odstraněny. Zůstanou pouze hustší a tedy kvalitnější zrna. Sušení probíhá na afrických postelích po dobu 14 dní. Celý tento proces nám dává typickou čistou a komplexní chuť etiopské kávy.
Chelbesa je jedním z z příkladů kde spolu žijí v symbioze kvalita a ekologie. Káva se zde pěstuje v lese, voda se recykluje a celý proces je postaven s ohledem na udržitelnost.
- nadmořská výška: 2.100 m.n.m.
- farma: drobní farmáři