Výběrová káva Etiopie CHELBESA z dánské pražírny La Cabra je charakteristická tóny květin a červeného rybízu.
Chelbesa je produkována rodinným podnikem METAD, za kterým stojí tři bratři, Michael, Aman a Tariku Adinew. Vlastní několik mlýnů v regionu Oromia, včetně některých nejznámějších etiopských kávových měst, jako je Yirgacheffe. METAD podporuje a poskytuje školení v oblasti ekologicky udržitelných zemědělských postupů; mnoho jejich káv je certifikováno jako bio. Tato sklizeň pochází z jedné z největších promývacích stanic společnosti METAD v regionu Gedeb, z Halo Beriti. Společnost METAD má velmi důkladný a přesný systém sledovatelnosti, který zajišťuje, že káva dodávaná z různých měst a v různých dnech je v průběhu celého procesu oddělena. Proto víme, že tato sklizeň pochází od farmářů z okolí vesnice Chelbesa a že se pěstuje v nadmořské výšce 2100 až 2300 m n. m.
Etiopský způsob pěstování s vysokou úrovní biologické rozmanitosti, zdravou úrodnou půdou a vynikajícími klimatickými podmínkami vede k jedněm z nejkvalitnějších surovin, které v kávovém pásu najdeme. To znamená, že na výsledný šálek je zapotřebí jen velmi malý vliv procesu, což tato velmi čistě promytá sklizeň dokonale ilustruje. V Etiopii roste káva stále polodivoce a v některých případech zcela divoce. Kromě některých oblastí sousedního Jižního Súdánu je Etiopie jedinou zemí, kde se káva pěstuje tímto způsobem, a to díky svému postavení genetického rodiště kávy arabica. To znamená, že v mnoha regionech drobní pěstitelé stále sbírají třešně z divokých kávovníků rostoucích ve vysokohorských vlhkých lesích, zejména v okolí známého etiopského údolí Great Rift Valley.
- Pěstitel: METAD
- Sklizeň: leden 2022
- Nadmořská výška: 2100 - 2300 m n. m.