Friedhats Coffee, mikropražírna se sídlem v Amsterdamu a vášní jak pro skvělou výběrovku, tak funky plastové obaly s divokými etiketami, si aktuální úrodu etiopských káv velice pochvaluje. Tohle je jedna z těch nejlepších, a navíc si ji můžete dopřát jako espresso! Těšte se na jahody se smetanou. K tomu se přidávají bylinné a květinové tóny, svěží kyselost, trocha rooibosu a broskvového čaje. Jasná volba pro všechny nadšence "naturálních etiopek", co potěší i ty opravdu náročné.
Farma Alemayehu Daniel se nachází v regionu Worka Chelbesa v Gedebu v Etiopii. Daniel Alemayehu a jeho bratr zde zdědili každý 10 hektarů zemědělské půdy a od té doby vedou farmy bok po boku, jako skutečný rodinný podnik. Nadmořská výška 2100 metrů tu je ideální prostředí pro pěstování kávy nejvyšší kvality. Původní etiopské odrůdy kávovníků, které Daniel pěstuje, jsou známé svým bohatým a rozmanitým chuťovým spektrem. Ve svých naturálně zpracovaných zrnech tak přináší to nejlepší z distriktu Yirgacheffe: kávu plnou tónů jahod, ale i citronu, rozmarýnu či levandule.
Suchá metoda zpracování kávy, známá také jako naturální, je jedním z nejstarších způsobů, jak kávu po sklizni zpracovat, a je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky. Při této metodě se kávová zrna suší přímo v plodech, což znamená, že se bobule nechávají na slunci, pravidelně se otáčí a zakrývají při nepřízni počasí. Při správném postupu pak vznikají v kávě jedinečné komplexní chutě. A protože nedochází ke kontaktu s vodou, lze tímto postupem zabránit vzniku případných kvašených, výrazných fermentovaných chutí.
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.