Výběrová káva Ethiopia BALI BERRY z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny lesních plodů, bergamotu a pomerančové marmelády.
Světlá a šťavnatá naturální etiopská káva, přesně taková, jakou máme rádi. Tato káva je komplexní s květinovými a citrusovými tóny.
Kedir Bali je průkopníkem v produkci kávy, který podporuje ostatní pěstitele, aby šli v jeho stopách a produkovali vysoce kvalitní kávu. Radí ostatním farmářům, jak sklízet kávu a jak ji sušit pro speciální trh. Rodinní příslušníci drobných pěstitelů sbírají malé množství kávy, které zpracovávají na Kedirově farmě. Zpracovává se jako naturální, suší se asi 15 dní na afrických sušících postelích na stínících sítích nebo hessianových plátnech a neustále se otáčí, aby se zajistilo proudění vzduchu.
Kedir Bali je soukromý středně velký výrobce, se kterým jsme se seznámili před dvěma lety. Říkáme středně velký, protože je něco mezi drobným pěstitelem a majitelem panství. Zabývá se především produkcí naturálních odrůd. Nachází se ve woredě Konga, kde jsou známí produkcí jedněch z nejlepších šarží z Yirgacheffe. Jednotliví farmáři v Etiopii dostali v posledních letech větší svobodu vyvážet vlastní kávu, ale jen málo farmářů ví, kde začít. Sami nejsou schopni oslovit dovozce nebo pražírny, a tak mnozí z nich nadále prodávají svou kávu do mycích stanic, kde vydělávají pevnou cenu a ztrácejí svou identitu tím, že jsou míchány do větších šarží.
- Pěstitel: Kadir Bali
- Zpracování: suché = naturální
- Nadmořská výška: 1700 m.n.m.
- Odrůda: Dega, Wolisho