Výběrová káva El Salvádor ROBERTO ULLOA z německé pražírny Fjord Coffee Roasters je charakteristická tóny rumu, fíků a vlašských ořechů.
Farmu La Divina Providencia získal před 9 lety Roberto Ulloa, pěstitel kávy čtvrté generace, který přeměnil farmu z opuštěného stavu na jednu z nejproduktivnějších farem v mikroregionu Palo de Campana, která se nachází na nejvyšších svazích poblíž kráteru sopky Santa Ana. Od nákupu farmy Roberto omladil půdu a stromy, vysadil odrůdy Pacamara a Geisha a také Red a Orange Bourbon. Roberto používá metodu tréninku stromů zvanou „parras“, kde se vedoucí větev z ořezaného kmene ohýbají téměř o 90 stupňů a čtyři postranní větve vytvářejí strukturu pro budoucí růst a zcela proměňují farmu. Roberto nedávno vyhrál "Cup of Excellence" za svou odrůdu Anaerobic Pacamara a etabloval se jako přední farmář v salvadorských odrůdách.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: Roberto Ulloa
- Stanice: Finca Divina Providencia
- Nadmořská výška: 1.600 - 1.800 m.n.m.
- Sklizeň: Březen 2021