Výběrová káva El Salvador PURPLE PACAMARA ze švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny švestek a pomerančového džemu.
Jedná se o naturální kávu odrůdy Pacamara z rodiny Magaña v oblasti Apaneca. Zde bylo každé zrnko ručně sbíráno, těsně před přezráním ( mělo fialovou barvu ), a poté pomalu sušeno ve vlastní dužině déle než měsíc. Angela a jeho rodinu známe více než 13 let a jsme vděční, že s nimi spolupracujeme, vykupujeme celou jejich úrodu. Rodina Magaña má extrémně silný závazek jak k životnímu prostředí, tak ke kvalitě, je to vztah, kterého si velmi vážíme.
Odrůda Pacamara je hybrid vyšlechtěný v Salvadoru, který vznikl jako kříženec odrůdy Meragogype a jedné z odrůd Bourbonu - Pacas. Tato odrůda se vyznačuje velkým výnosem a velkými zrny.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.470 m.n.m.