El Salvador FINCA ATZUMPA

od Diamond's Roastery

3.0(1 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Diamond's Roastery
Země původu
El Salvador výběrová káva El Salvador
Region
Apaneca
Odrůda
Bourbon
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Medové (honey)
Chuťový profil
Jablko, Karamel, Med, Švestky, Vanilka
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva El Salvador FINCA ATZUMPA ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny švestek, jablka, vanilky, karamelu a medu.

Farma Atzumpa se nachází v oblasti Apaneca-Ilamatepec. Zemědělci v této oblasti byli prvními, kdo pěstoval kávu v celé zemi. Začali s kávovými zrny dovezenými ze sousední Guatemaly. Farma Atzumpa se nachází v nadmořské výšce 1375 metrů a v současné době ji vede již pátá generace pěstitelů kávy z rodiny Ariz-Herrera. Díky svým dlouholetým zkušenostem se jim podařilo posunout výrobu z hlediska kvality. Stala se jednou z prvních farem v regionu, která produkuje kávu nejvyšší kvality. Tato rodina klade velký důraz na udržitelnost a sociální odpovědnost vůči svým zaměstnancům. Ariz-Herrera je jednou z pěti rodin, které v roce 1991 založily nadaci Fundataco, jež pomáhá dětem z regionu chodit do školy a dostávat stipendia. Farma Atzumpa dosáhla mnoha úspěchů, například se dva roky po sobě umístila na prvním místě v soutěži El Salvador Cup of Excellence.

Zrnka jsou zpracována tzv. medovou metodou. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva (sliz). Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.

  • Sklizeň: 3/2022
  • Nadmořská výška: 1 375 m n. m.

Hodnocení (1x)

Hodnocení celkem
3.0 / 5
Doporučuje
100%
1 z 1 uživatelů
Barbora ověřený zákazník 11. Duben, 2023
Doporučuje produkt
250g

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5366 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice