Výběrová káva El Salvador FINCA ATZUMPA ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny švestek, jablka, vanilky, karamelu a medu.
Farma Atzumpa se nachází v oblasti Apaneca-Ilamatepec. Zemědělci v této oblasti byli prvními, kdo pěstoval kávu v celé zemi. Začali s kávovými zrny dovezenými ze sousední Guatemaly. Farma Atzumpa se nachází v nadmořské výšce 1375 metrů a v současné době ji vede již pátá generace pěstitelů kávy z rodiny Ariz-Herrera. Díky svým dlouholetým zkušenostem se jim podařilo posunout výrobu z hlediska kvality. Stala se jednou z prvních farem v regionu, která produkuje kávu nejvyšší kvality. Tato rodina klade velký důraz na udržitelnost a sociální odpovědnost vůči svým zaměstnancům. Ariz-Herrera je jednou z pěti rodin, které v roce 1991 založily nadaci Fundataco, jež pomáhá dětem z regionu chodit do školy a dostávat stipendia. Farma Atzumpa dosáhla mnoha úspěchů, například se dva roky po sobě umístila na prvním místě v soutěži El Salvador Cup of Excellence.
Zrnka jsou zpracována tzv. medovou metodou. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva (sliz). Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Sklizeň: 3/2022
- Nadmořská výška: 1 375 m n. m.