Pozor, pozor! Přichází další, ne tak úplně klasická, káva z Brazílie. Tentokrát se jedná o naturálně zpracovaný lot, který si pro vás připravila britská pražírna PROCESS. V šálku vašeho espressa můžete najít šťavnaté bílé hrozno, společně se sladkostí mléčné čokolády. Vyzkoušejte tuto netypickou Brazilku i vy!
Kávu v regionu Cerrado Mineiro začali pěstovat zemědělci z Paraná a São Paula v 70. letech 20. století. Díky technice, která upravuje kyselost půdy (vápnění), a zavlažování bylo možné pěstovat kávu ve velkém měřítku. V regionu se nachází přibližně 4 500 zemědělců, kteří obhospodařují dohromady 210 000 ha. Cerrado Mineiro představuje suché klima v období sklizně, což způsobuje, že káva po sklizni méně trpí vlhkostí, což umožňuje důsledné sušení. Region, který zahrnuje celkem 55 obcí, získal v roce 2013 ocenění tzv. Denomination of Origin a byl prvním regionem v zemi, který toto uznání získal. Nominato Ferreira de Oliveira pochází z Patrocina v Minas Gerais, města v brazilském regionu Cerrado Mineiro. Jeho farma Fazenda San Antonio o rozloze 24 hektarů se nachází v nadmořské výšce 1 000 metrů.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1000 m n. m.