Slaďoučké espresso? To si pro vás teď připravila pražírna Fjord Coffee Roasters. Sladká Brazílie, která chutná v šálku po marcipánu, třtinovém cukru a vše je krásně podpořeno kandovaným ananasem. Prostě kávička na espresso jak má být.
Fazenda Ebe je malá farma a jeden z nejnovějších přírůstků do sítě farem José Maria a Our Coffees. Pozemek se nachází nedaleko sousední farmy Fazenda Mirante (z níž máme šarži Red Bourbon) a na farmě se nachází krásné jarní modré jezírko. Od rodiny Oliveira nakupují kávu již šestým rokem a prvním rokem odebíráme kávu z farmy Fazenda Ebe.
Odrůda Rubi je kříženec odrůd Mundo Novo a Catuaí, které se nejčastěji pěstují v Brazílii, protože jsou velmi vhodné pro tamní klima. Má vysoký výnos, je odolná vůči chorobám a vyznačuje se sladkou, hustou chutí a nízkou kyselostí.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1280 m n. m.
- Farma: Fazenda Ebe
- Farmář: José Maria