Roastopus

4.5 / 5

O nás

Tel: +36 280938092
Adresa: Orci út 13/A
7400, Kaposvár
Maďarsko
Web: roastopus.com
Sociální:

Roastopus je mladá maďarská pražírna výběrové kávy. Založena byla v roce 2017 Balázs Bakosem, který se chtěl dozvědět více o procesech kávy a nejvíce ho zajímalo pražení. První pokus začal dělat doma s vlastnoručně upraveným strojem na popcorn. Výsledky z toho nebyly oslnivé, ale ta vášeň pro pražení a sledování každé změny zrnek ho uchvátila natolik, že v tom hodlal pokračovat.

Později se k němu přidala Gabi Horváth, která pomohla rozjet firmu. Několik dalších měsíců testovali, cuppovali, kupovali zelenou kávu. Až v lednu 2019 vypustili první várku kávy. Věděli, že chtějí, aby jejich káva vynikla nejen skvělou chutí, ale také zaujala svým designem. Díky tomu vznikla spolupráce s umělcem a grafickým designérem Miklós Kissem, který jim pomohl navrhnout logo a obaly.

Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?

Roastopus je pražírna výběrové kávy ve městě Kaposvár v Maďarsku, se širokou nabídkou káv s unikátními chutěmi. 

Jaký je příběh za vaším jménem a logem?

Logo znázorňuje vizi grafického designéra Miklóse Kisse. Chobotnice symbolizuje moderního, zábavného baristu.

Co je nejtěžší na tom být pražírnou?

Pravděpodobně nejtěžší část je udržet si zdravý limit příjmu kofeinu.

Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?

Přidaná hodnota. Pečlivá práce mnoha rukou od plantáže až po šálek.

Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?

Neměnili bychom nic, protože to máme rádi, tak jak to je.

Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?

Myslíme si, že každý, kdo se zapojuje do kávového dobrodružství, si zaslouží pozornost.

Jaký byl váš největší neúspěch?

Že jsme nebyli schopni začít již v prosinci 2018, kvůli jednomu malému USB rozhraní, které nechtělo komunikovat z pražičkou.

Na co jste nejvíce hrdí?

Jsme opravdu hrdí na naši spolupráci v týmu, bez které by nebyl Roastopus.

Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?

Rozšíří se více dosah a přijdou nové a jednodušší metody přípravy kávy doma.

Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?

Nemůžeme být nezaujatí, ale největší zážitek bylo, když jsme ochutnali první doušek espressa z naší vlastní naturální Etiopie.