Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Soy džezva C2 - 1,5 šálku

Napsat první hodnocení
Značka
Soy
Materiál
Meď
Barva
Měděná

Pro milovníky jedné z nestarších a tradičně tureckých metod přípravy kávy tu máme ručně tepanou měděnou džezvu na 1,5 šálku kávy.

Kdo by si rád s kávou opravdu vyhrál a držel se zároveň tradičních zvyků, toho by mohla pohltit džezva. V naších krajích se džezvě říká Turecká káva (ale pozor na záměnu s turkem :)), džezva (ibrik, cezve) přitom ale pochází z Jemenu, zemi, ve které se poprvé zkultivoval kávovník a káva do podoby jak známe dnes. Z Jemenu do Turecka se dostal za dob Osmanské říše a od té doby se zakořenil do turecké kultury. 

Džezva se pojí s několika kulturními zvyklostmi. Například matka, hostitelka, návštěvu domu hostí kávou z džezvy. Kávu namletou skoro na prach vaří v džezvě ve speciální nádobě s horkým pískem. Správně se voda nechá vzkypět a stáhne se z písku, poté se ale vrátí a nechá se vypěnit ještě jednou či dvakrát pro zesílení chuti. Dále se ještě do vody přidává cukr, nebo třeba kardamon. Správná hospodyně umí džezvu stáhnout z písku těsně předtím než přeteče, čím později tím lépe, ovšem pokud by se opozdila a voda by přetekla, urazila a znesvětila by návštěvu.

Jiná tradice se pojí s námluvami. Rodiče ženicha musí přijít do domu mladé nevěsty a požádat o její ruku. Nevěsta musí všem připravit tureckou kávu. Je ale zvykem, že ženichovi namísto cukru do kávy nasype sůl. Pokud ženich vypije kávu s úsměvem a nedá na sobě nic znát, považuje se za trpělivého a vyrovnaného, tedy dobrého ženicha.

A komu by nestačily zvyklosti ohledně přípravy kávy, turecká káva se dá využít i k tzv. tasseologii, neboli věštění budoucnosti z kávové sedliny, či čajových lístků. 

Materiál: měď
Objem: 650 ml
Rozměry: průměr dna cca 9 cm, výška cca 10 cm

Návod k přípravě:

Doba přípravy by neměla přesáhnout více než 3 minuty.
Doporučujeme použít 6 gramů kávy na 50 ml vody.

  1. Základem je čerstvá výběrová káva namletá na velmi jemnou velikost, skoro pudr.
  2. Vaši novou měděnou džezvu položte na zdroj tepla a naplňte s 2/3 studenou vodou.
  3. Vodu oslaďte cukrem (nebo kardamomem) a nasypte svou čerstvě namletou kávu.
  4. Jakmile začne káva pěnit, odstavte ji a jemně sklepněte. To opakujte ještě 2 krát.Kávu servírujte ihned po posledním sklepnutí.

Vánoční kafe

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak produkt obstál, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice