Wilfa Svart CGWS-130B: Norská královna kategorie cena/výkon
Norská Wilfa zásobuje kávový trh zejména designovými kávovary na překapávanou kávu a skvělými mlýnky. Právě v mlecím odvětví se seveřanům podařilo vyrobit opravdovou legendu své kategorie – elektrický mlýnek Svart, který zdobí nejednu kávovou polici profesionálů i kávomilů-amatérů. Se svým bytelným zpracováním a hlavně precizním mletím s touhle cenovkou konkurenta v podstatě nemá.
Mlýnek si vás velmi rychle získá díky uživatelsky přátelskému a citlivému ovládání. Stačí vám zvendout víko plnící nádoby (s idálně čerstvou, přesně naváženou kávou) a pak jen otočit celým zásobníkem na kávu a nastavit si požadovanou hrubost. Tady záčnímá fáze experimentování, ale nebojte, Wilfeři vás v tom nenechali – na nádobě je uvedený poměrně odpovídající rozptyl mletí od french pressu až po moka konvičku. Takže se rozhodně máte od čeho odpíchnout. Pak jen zmáčknete Grind a za pár desítek sekund si z plastové nádobky vyzvedáváte až 250 g skvěle namleté kávy.
O přesnost jejího mletí se vám s Wilfou Svart postará sada kvalitních kónických kamenů z oceli. Mlecí útroby jde shora také jednoduše rozebrat a vyčistit, abyste mohli mlýnek stále udržovat v top kondici. Jestli váš čeká stejná mlecí rutina většího množství kávy, třeba právě do překapávače, můžete si na mlýnku otočným časovačem nastavit, jak dlouho má mlít. Zatímco bude chroustat kávu, máte čas věnovat se třeba přípravě vody.
Díky velmi rovnoměrnému mletí, kvalitní konstrukci a elegantnímu exteriéru si norského pracanta oblíbili na domácí používání baristé i začátečníci, Wilfu Svart nicméně můžete zahlédnout i v menších kavárnách. Mlýnek dokáže namlít i jemnější škálu, ale je vhodnější spíše pro přípravu filtrované kávy než na espresso. Pokud uvažujete o starším stříbrném sourozenci WSCG-2, jeho černý nástupce má navíc ochranu motoru proti zaseknutí, mele tišeji i přesněji a vejde se do něj větší nálož zrnek.
Podívejte se, jak Wilfu zhodnotil kávový maestro James Hoffmann: