Britská značka kávového příslušenství Barista&Co přichází se 100% plastic-free Core Coffee french pressem a to navíc ve třech krásných barvách - měděné, tyrkysové a čisté nerezi.
Core Coffee press má sice tělo tvarované jako tradiční french press, ovšem s čistotou minimalistických linií. Vnitřní nádoba je tvořena z odolného borosilikátového skla, okolní části jen z nerezové oceli nejvyšší kvality. Tento french press je tudíž ideální volbou, pokud chceme ušetřit planetu dalšího plastu. Další výhodou Core Coffee pressu je velmi jemné sítko, které propustí jen minimální množství kávové sedliny a zanechá tak o něco čistší šálek se sametovou a intezivní chutí.
Nerezové části nejsou doporučeny do myčky, skleněné v nich mýt lze.
French press je ideální volbou pro milovníky kávy hutného těla a intenzivní chuti. Jelikož se při jeho připravě nevyužívá filtrace přes filtrační papír, v kávě zůstávají všechny olejnaté látky (co by se jinak zachytily ve filtračním papíře), které právě vytvářejí ono hutné sametové tělo kávy a intenzivnější chuť.
Postupů přípravy je mnoho a je jen na vaší hravosti si ozkoušet rozmanité návody.
Ale nejjednodušší postup je tento: do french pressu vsypte 20g kávy a zalijte ji 350 ml téměř vroucí vody. Pro přípravu je nutné kávu namlít na hrubo. Kávu pečlivě promíchejte a nechte ji takto louhovat 5-8 minut. Na hladině by se měla vytvořit krusta kávy a pěny (pokud se tak nestalo, vaše káva je zřejmě stará a zvětralá), můžete ji buď jemně probořit lžičkou a nechat klesnout na dno, anebo ji lžičkou opatrně z hladiny sundat a vyhodit. French press nikdy v průběhu louhování nemícháme! Po uplynulém čase nasaďte na french press víčko a pomalinku stlačte píst tak, aby se sítko dostalo až ke dnu. Nikdy nepumpujte tímto pístem nahoru a dolů! Rozvířila by se sedlina a namísto frenchpressu by vám vyšel turek. Po stačení už jen můžete kávu nalít do šálku a vychutnávat :
Shrnuto:
- ~20g nahrubo namleté kávy zalijeme 350 ml vody, promícháme
- Necháme 5-8 minut louhovat, nemícháme
- Sundáme či prolomíme krustu kávy na hladině
- Jemně stlačíme píst dolů a můžeme servírovat
Jako návod mohu doporučit například: