Letos se pražírně Candycane Coffee podařilo nakoupit skvělou kávu z Ugandy a rozhodně se máte na co těšit. Káva vhodná na filtr a v chuti najdete tóny ananasu, papáji a kiwi. Prostě ovocná káva, kterou si nechcete nechat ujít.
Tato nová mycí stanice, postavená v roce 2021 v oblasti, o které víme, že má úžasnou kávu a velký potenciál. Stanice se nachází ve stejnojmenném městě Bulambuli na východě Ugandy, blízko hranic s Keňou. Kávu pěstují na svazích hory Mt. Elgon v nadmořských výškách kolem 2000 m n. m. a jsou převážně SL odrůd. Stanici vede Ben Mukhone, místí podnikatel, který se spojil s exportérskou firmou Ibero a společně vybudovali tento nový projekt. Stanice vykupuje kávu od místních malých producentů.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.