Výběrová káva Uganda MICHAEL & SAMSON z brněnské pražírny Rebelbean Coffee Roastery je charakteristická tóny přezrálého banánu, čaje Assam a pralinek
Tak tohle je hodně jízda, připrav se! Kafe jak stvořené pro milovníky divokých a spontánně kvašených naturálních vín. Něco podobného se povedlo těmhle dvěma chlapíkům ve spolupráci s manažerem družstva Mikaelem, možná si na tohle jméno pamatujete z první edice Underdoga, kde byl jeho AAA promytý lot. Tohle kafe je taková chuťová duhovka právě díky dvojité maceraci.
Proces zpracování vypadá tak, že po sklizni kávu propláchnete vodou, odstraníte floaters a třešně uzavřete do plastového sudu. Necháte je zde 48 hodin, během kterých se rozjede kvasící proces (alkoholové a mléčné kvašení). Následně třešně vyjmete a dáte sušit. Nicméně v tomto případě se snažili natáhnout dobu sušení na maximum, a tak se třešně vystavovali Slunci až postupně. Nejdřív se sušily v naprostém stínu, následně v polostínu a pak se znovu zavřeli do sudu. Proč? Dá se tak srovnat vlhkost mezi jednotlivými třešněmi, aby byl celý lot více homogenní. No a pak hurá z polostínu na Slunce a proces je u konce!
Co se výsledku týče, je velice intenzivní, silně aromatický a hodně, řekněme, chuťově rozmanitý. Jemná vůně kvasu se zde nezapře, do toho silně přezrálé ovoce, banány, nektarinky nebo žakie (chlebovník) spolu s hořko-kyselou chutí kakaových bobů a pralinek.
- Producent: Michael Wonanzofu a Samson Nangai
- Oblast: Bugisu, Mount Elgon
- Zpracování: suché (natural) - 2x macerovaný
- Nadm. výška: 1700-2000 m.n.m
- Odrůda: SL14, SL28, Nyasald, KP423