Pokud máte rádi jednoduchou, promytou kávu, bude tohle volba pro vás. Tato bezkofeinová Uganda KINGHA COLLECTIVE od berlínské pražírny Main Lane má jasnou sladkost tmavého peckovitého ovoce, jemnou bobulovou kyselost a náznaky tónů tabáku a lískových oříšků.
The Kingha Collective je projekt iniciovaný Kingsley Griffinem, zakladatelem společnosti Kingha Estate, na kávové farmě v západní části Ugandy. Tato káva pochází od drobných farmářů, kteří se nacházejí na horském hřebeni v okolí města Nyakshenyi nedaleko národního parku Bwindi Imenetrable Forest. Prales je národní rezervací pro gorily. Pěstitelé, se kterými Kingsley spolupracuje, obvykle nemají více než 2 ha půdy. Jedná se o poměrně odlehlou oblast s omezeným přístupem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Producenti: M: Kingha collective
- Nadmořská výška: 1600 - 2200 m n. m.