Výběrová káva Thajsko MAE CHEDI z belgické pražírny Naga Coffee je charakteristická tóny peckového ovoce a moruší.
Už nějakou dobu máme na seznamu kávu z Thajska, a tento Chiang Mai z Khun Lao je skvělý způsob, jak se znovu seznámit s thajskou kávou. Chiang Mai je místní odrůda, která je křížencem Catimor a SL28.
Watchara Yawirach je 34letá producentka kávy a je vedoucí družstva v okrese Mae Chedi v Chiang Rai s 19 členy. Mae Chedi je oblast tradičně známá svými čajovými plantážemi, hlavní plodinou v regionu. Káva však vždy patřila k obživě farmářů. Káva byla do regionu zavedena v roce 1977, kdy bylo podporováno pěstování, které nahradilo produkci opia v Thajsku.
Thajsko není typickou zemí, ze které by se dovážela výběrová káva. Důvody jsou dva. Thajsko je zemí středních příjmů a obchod s kávou se zde stále rozvíjí. To znamená relativně vysoké výrobní náklady na relativně nenáročný kávový trh. Tím pádem se na zdejším trhu prozatím nevybudoval silný segment s výběrovou kávou. V rámci třetí vlny existuje v Bankoku a Chang Mai několik dobře etablovaných řemeslných pražíren a kaváren. Tyto pražírny začaly kupovat a podporovat místní výběrovou kávu.
- Nadmořská výška: 1100 m.n.m.
- Producentka: Watchara Yawirach