Výběrová káva Rwanda Kilimbi z pražírny Coffee Source s charakteristikou ostružin, bezy a limetky.
Letos již druhá skvělá Rwanda! Na zpracovatelské stanici Kilimbi si dali ohromnou práci se selekcí třešní a díky tomu vyprodukovali čistou a šťavnatou promytou kávu. Připomíná nám sladký ostružinový džem, ovocnou limetku a květinový černý bez.
Na zpracovatelské stanici Kilimbi produkují díky dobře nastavením procesům čisté a konzistentní kávy. Proto je toto místo, kde náš partner každoročně nachází jedny z nejlepších káv.
Všechny třešně jsou tříděny ručně několikrát během zpracování. Hned po ručním sběru se proberou nedozrálé a poškozené. Pak jsou třešně namočené v bazénech s vodou. V tomto bodu se odstraní tzv. „floaters“ - defektní třešně, které jsou lehčí a vyplují na povrch. Pak se třešně strojově zbaví dužiny a zůstanou obalené v pergamenu. Znova jsou zrna namočeny, tentokrát pořád v pergamenu a pravidelně se promíchávají. Díky promývaní ve vodních kanálech si kávová zrna zachovají čistou chuť a vytřídí se do různých kvalit dle hustoty. Největší hustotu mají zrna označena A1, která jsou zachycena v přihrádkách na dně už od začátku promývaní. Stupeň A1 a A2 jsou výběrové kávy a stupeň A3 a A4 jsou kávy komerční kvality. Mezi stupněm A1 a A2 kvalitativně rozdíl nemusí být žádný, jde o rozdíl v hustotě zrn.
Když jsou zrna v pergamenu vytříděna dle hustoty, jsou ještě jednou promyta ve vodě. Pak se přenesou na místo kde se znova vytřídí, hlavně od hmyzem napadených zrn, a následně se suší. Průměrná doba sušení na naše výběrové kávy je až 35 dnů.
- Region: Nyamasheke
- Zpracovatelský závod: Kilimbi
- Lot: 18101
- Nadmořská výška: 1600 – 1850 m.n.m
- Odrůda: Bourbon
- Zpracování: promytá metoda
- Acidita: střední
- Chuťový profil: ostružinový džem, bez černý, limetka