Výběrová káva Rwanda HORIZON NATURAL z české pražírny Father's Coffee Roastery je zpět! A jak už to u káv bývá, tento rok přišla v novém chuťovém kabátku. Čekají na vás tóny smetanového jahodového milkshaku, který pohladí na duši i na jazyku. Krom jahodového potěšení kávu zpestří i citrusové svěží tóny, protože každá Rwanda potřebuje nějakou tu kyselinku, že?
Zrnka pochází z jižní oblasti Rwandy, kde se nedaleko městečka Simbi nachází ve výšce 1680 metrů závod Horizon station. Jeho majitel Leo Fidele Ndagijimana původně z této oblasti nepochází, proto jeho začátky v produkci nebyly úplně jednoduché. Časem se zvládl přizpůsobit a nyní Fidele zaměstnává 94 osob, z čeho 4 na plný úvazek. Na sběru kávových třešní se podílí celkově 1200 farmářů a jejich farmy čítají v průměru 7000 kávových stromků. Název Horizon vybral Fidele jako odkaz na to, že se v oblasti kvality hledí pořád za horizont a hledá nové příležitosti a dovednosti jak zpracovávat kávu lépe.
V roce 2021 zkusil Fidele poprvé zpracovat své kávy naturálně. A protože se výsledek náramně povedl, rozhodl se v tomto zpracováním znovu pokračovat i pro tuto sklizeň. A jak zpracování probíhá? Zralé kávové třešně se nejdříve umyjí od různých nečistot a prachu, aby pro další krok byly krásně čisté. Následně je zavřeli na dlouhých 15 hodin do speciálního tanku, kde společně fermentovaly a vytvářely tak krásně ovocné tóny. Další den se káva rozprostře na afrických postelích ve vrstvě o tloušťce 4-5 centimetrů. Kávové třešně se tak suší za častého otáčení asi měsíc. Tloušťka vrstvy se postupně ztenčuje a posledních pět dní sušení má už jenom jeden centimetr. Jakmile je kávová třešeň úplně vysušena, vyloupe se z ní v mlýně lahodné zrnko, které pak cestuje v pečlivě uzavřených pytlech do pražíren.
Kávová odrůda Red Bourbon je poměrně vysoká kytička, která se vyznačuje relativně nízkou produkcí a náchylností na choroby a škůdce. Proč se tedy pěstuje, ptáte se? Za tolika negativy se totiž skrývá jedno obrovské a jednoduché plus. Protože je prostě chuťově výborná. Historicky byl Bourbon z Jemenu přenesen do Brazílie kolem roku 1860 a odtud se rychle rozšířil na sever do dalších částí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstuje dodnes. Zde se odrůda šlechtila s dalšími odrůdami příbuznými Bourbonu, zavlečenými z Indie, a také etiopskými odrůdami. V současné době existuje ve východní Africe mnoho odrůd podobných Bourbonu, ale žádná se přesně nevyrovná původní odrůdě Bourbon, kterou lze najít v Latinské Americe.
- Nadmořská výška: 1650 m n. m.