Výběrová káva Rwanda CYATO z britské pražírny North Star Coffee Roasters je charakteristická tóny jahod, limety a jasmínu.
Rwanda má ideální podmínky pro pěstování kávy - vysokou nadmořskou výšku, pravidelné srážky, vulkanickou půdu plnou živin a hojnost Bourbonu. Převážnou většinu rwandské kávy produkují drobní pěstitelé, kterých je podle odhadů asi půl milionu a jejichž pozemky často nejsou větší než jeden hektar na rodinu. Mycí stanice Cyato zpracovává třešně sesbírané farmáři z družstva Abadatezuka, které se nachází v okolí nechvalně proslulého lesa Nyungwe - známého vynikající produkcí kávy nejen díky bohaté úrodné půdě, ale také díky velké populaci včel v této oblasti, které při opylování zanechávají jedinečné mikroorganismy vytvářející výrazný chuťový profil. Právě kvůli výskytu včel a jejich významu pro kávovou produkci se v této oblasti nepoužívají syntetická hnojiva ani pesticidy a zemědělci jsou aktivně vzděláváni v tom, jak přítomnost opylovačů zachovat.
Od roku 2019 stanice Cyato experimentuje se zpracováním, aby co nejlépe vynikl přírodní profil kávy, ale také aby vznikly nové a jedinečné šarže. Jedním ze způsobů bylo použití zakrytých nádrží, v nichž se třešně anaerobně fermentují bez přístupu kyslíku po dobu 24 až 72 hodin (v závislosti na teplotě prostředí), a poté se fermentované třešně převezou na vyvýšené postele, kde odpočívají a pomalu a šetrně dokončují proces sušení, přičemž se pravidelně otáčejí, aby se zabránilo tvorbě plísní.
- Nadmořská výška: 2 200 m n. m.