Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Rwanda BWENDA 400 - espresso

od Zrno44

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Zrno44
Země původu
Rwanda výběrová káva Rwanda
Region
Kbumbwe
Odrůda
Red Bourbon
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Červené jablko, Karamel, Vanilka
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Moka konvička, Espresso

Možná byste si mysleli, že klasický promytý Red Bourbon ze Rwandy nemůže vás, ostřílené espresso kovboje, ničím překvapit. O opaku vás přesvědčí tahle čistá šťavnatá káva se sladkým karamelovým tělem z pražírny Zrno44. Na espressu v ní krásně vynikne mírná acidita zralých červených jablek a v aromatu ucítíte jemné pohlazení vanilky.

187 km jihozápadně od hlavního města Kigali, přes úpatí a rýžová pole se v Zemi tisíce kopců nachází mycí stanice Bwenda. Severozápadně od Butare v sektoru Kbumbwe zaujímá Bwenda malou plochu mezi 2-3 ha. Bwenda byla založena společností RTC v roce 2019. Stanice zaměstnává 3 lidi na plný úvazek, včetně manažera Erica, a navíc poskytuje sezónní práci pro přibližně 60 příležitostných pracovníků během sklizně. Ve stanici tvoří přibližně 85 % pracovní síly ženy a jak říká sám Eric: „ženy jsou v této práci prostě lepší než muži“. V roce 2022 přispívalo do stanice 1600 drobných farmářů z Bwendy. Velikost farem se pohybovala od pouhých 100 stromů do 7000 stromů (kolem 3 hektarů) a farmy ležely ve vzdálenosti 0,5 km až 4 km. Naprostá většina farmářů je ve věku 30–60 let, přičemž asi 25 % je buď starší nebo mladší 25 let. Nad rámec spolupráce stanice poskytuje farmářům organický kompost EM2, který se skládá z recyklované třešňové dužiny s trochou zvířecího hnoje. Všech 1600 farmářů používajících Bwendu dokončilo nebo se aktuálně účastní školícího programu v zemědělství.

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. 

  • Nadmořská výška: 1 650 m n. m.
  • Zpracovatelská stanice: Bwenda

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice