Možná byste si mysleli, že klasický promytý Red Bourbon ze Rwandy nemůže vás, ostřílené espresso kovboje, ničím překvapit. O opaku vás přesvědčí tahle čistá šťavnatá káva se sladkým karamelovým tělem z pražírny Zrno44. Na espressu v ní krásně vynikne mírná acidita zralých červených jablek a v aromatu ucítíte jemné pohlazení vanilky.
187 km jihozápadně od hlavního města Kigali, přes úpatí a rýžová pole se v Zemi tisíce kopců nachází mycí stanice Bwenda. Severozápadně od Butare v sektoru Kbumbwe zaujímá Bwenda malou plochu mezi 2-3 ha. Bwenda byla založena společností RTC v roce 2019. Stanice zaměstnává 3 lidi na plný úvazek, včetně manažera Erica, a navíc poskytuje sezónní práci pro přibližně 60 příležitostných pracovníků během sklizně. Ve stanici tvoří přibližně 85 % pracovní síly ženy a jak říká sám Eric: „ženy jsou v této práci prostě lepší než muži“. V roce 2022 přispívalo do stanice 1600 drobných farmářů z Bwendy. Velikost farem se pohybovala od pouhých 100 stromů do 7000 stromů (kolem 3 hektarů) a farmy ležely ve vzdálenosti 0,5 km až 4 km. Naprostá většina farmářů je ve věku 30–60 let, přičemž asi 25 % je buď starší nebo mladší 25 let. Nad rámec spolupráce stanice poskytuje farmářům organický kompost EM2, který se skládá z recyklované třešňové dužiny s trochou zvířecího hnoje. Všech 1600 farmářů používajících Bwendu dokončilo nebo se aktuálně účastní školícího programu v zemědělství.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 650 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Bwenda