Ochutnejte Rwandu ABAKUNDAKAWA, která přichází přímo ze srdce švédské pražírny Kafferäven Per Nordby. Každý šálek této kávy je paletou chutí – od svěžích bylinných tónů přes citrusové akcenty až po nádech grapefruitu. Díky honey zpracování se v této kávě snoubí sladkost s jemnou kyselinkou, čímž vytváří nezapomenutelný aromatický zážitek. Je ideální pro filtrovanou kávu.
Abakundakawa neboli „milovníci kávy“ je zavedené družstvo. Bylo založeno v roce 1999 a má 1605 členů, z toho 764 žen. Aby podpořilo rovnost žen a mužů a pomohlo bojovat proti chudobě, vytvořilo v roce 2004 družstvo ženskou skupinu Hingakawa („pěstujte kávu“) 584 žen. Abakundakawa je jak ekonomická, tak organizační instituce, která buduje místní infrastrukturu a vyplácí dividendy svým členům. Demokraticky zvolení vůdci usilují o sociální projekty, jako je například dodávka čerstvé vody do místní nemocnice. Družstvo také poskytuje svým členům zdravotní pojištění a ve spolupráci s nevládními organizacemi stravu pro všechny členy v regionu. Abakundakawa se nachází mezi deštnými pralesy na sopečných svazích regionu Gakenke. Převládající mikroklima, nadmořská výška a půda bohatá na minerály se promítají do bohaté úrody s květinovými a ovocnými aromatickými tóny. Farmáři tam o svých plantážích říkali: „Naše káva roste v nebi.“
Tento lot je zpracován metodou honey. Třešně zpracované touto metodou začínají v procesu stejně jako u metody promyté. Po sklizni putují do depulpačního stroje, aby byly zbaveny slupek. Stroj lze nastavit tak, aby za sebou nechal různá množství dužiny (slizu), což procesu dodá název - podle toho, kolik slizu na kávě ulpí se následně medová metoda dále dělí např. na white, red, black honey atd. Zelená káva se slizem se nechá uschnout na slunci, kde je nadále kontrolována, aby bylo dosaženo správné míry vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1700-2000 m.n.m.
- Certifikace: Organic