Výběrová káva Peru WOLFINA - bezkofeinová z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny pampelišky, muškátového oříšku a josty.
Když prostě rádi pijete kafe, hodně, jenže když to přeženete, není to nic moc. No a skvělým řešením je právě “decaf”! Zvlášť, když si kafe pořád udrží i podstatnou část svých původních chutí a aromat. Hold technologie jsou každým rokem dál a dál, a metoda “perlivé vody CO2” je dostatečně šetrná, navíc kompletně organická! Určitě vás zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá, pokusím se ho tedy v kostce shrnout.
Metoda “sparkling water CO2”:
- Nejdříve se zrna očistí a následně hydratují, což způsobí nárůst jejich velikosti, tím se otevřou lépe póry zrna a molekuly kofeinu se “mobilizují”.
- V druhé fázi se hydratovaná zrna dostanou pod tlakem do kontaktu s tekutým oxidem uhličitým, což ve vteřině spolu s obsaženou vodou v zrnech vytvoří perlení a tyto bublinky působí jako malé magnety, které na sebe váží molekuly kofeinu a tím jej extrahují ze zrna.
- Následně je tato perlivá voda obohacená o kofein odpařována, respektive se odpaří oxid uhličitý společně s kofeinem a zbytková čistá voda opět putuje zpět do procesu.
- Tento proces se opakuje tak dlouho, dokud není dosažena požadovaná hladina kofeinu. Zrna jsou pak mechanicky sušena až do bodu dosažení ideální původní vlhkosti.
Takže žádné chemikálie, zpětná upcyklace použité vody, žádné odpadní látky. Navíc CO2 na sebe neváže žádné bílkoviny ani uhlohydráty, tudíž si káva uchovává svou chuť.
- Farma: San Francisco (vesnice, mix farmářů)
- Importér: Falcon Specialty Coffees
- Oblast: Huabal & Cajamarca
- Zpracování: Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou CO2)
- Nadmořská výška: 1600 - 1900 m n. m.
- Odrůda: Caturra & Catuai
- Cuppingové skóre: 85,5