Nejcennější, nejluxusnější, nejslavnější — to je jen několik “nej”, kterými se odrůda Gesha pyšní. V tomto případě se připravte na exotickou cestu plnou liči, se zastávkami plnými citrusové vůně bergamotu a jasných tónů jasmínu.
Franco Huaches Montalvan vlastní farmu o velikosti 6,5 ha poblíž vesnice Chirinos v Cajamarce. Franco pěstuje odrůdy Caturra a Gesha a kávu zpracovává přímo na místě. V letošním roce se Franco Huaches umístil na druhém místě v soutěži Cup of Excellence, a to se šarží promyté kávy Gesha, která získala 90,68 bodu. Franco by rád využil svého renomé získaného v soutěži k tomu, aby upozornil na potíže místních pěstitelů, jako je šíření rzi listové a nízké výkupní ceny.
Gesha je ovocná temperamentní dáma s komplexním aroma plným růží, jasmínu a ibišku každoročně trhá rekordy prodejní ceny a získává si srdce kávomilů po celém světě. Původně pochází z jihozápadní Etiopie, podobně jako Bourbon a Typica, ale její domovinou je už více než 70 let Panama. Západní stěny hor Cordillera de Talamanca, o které se opírá vlhký severní vítr od Karibiku, pro ni vytvářejí chladné dlouhotrvající mlhy, tzv. bajareques, které zpomalují dozrávání třešní a umožňují rozvoj těch nejkomplexnějších chutí. Na světlo světa vynesla tuto odrůdu v roce 2004 rodina Peterson z farmy Hacienda La Esmeralda — poté, co byla po dlouhých čtyřiceti letech farmáři opomíjena pro své křehké větve a citlivou povahu - a od té doby stále nabývá na své slávě.
Promyté zpracování v La Lucuma začíná zbavením slupek, následuje mokrá fermentace v nádržích pokrytých keramickými dlaždicemi, poté mytí a oplachování a nakonec sušení na slunci v solárních sušárnách. Sušení trvá v průměru 10-20 dní v závislosti na povětrnostních podmínkách.
- Nadmořská výška: 1 800 - 1 900 m n. m.