Výběrová káva Peru INCAHUASI COOPERATIVE z pražírny Main Lane Coffee Roasters je charakteristická tóny jemné kyselinky, dobré šťavnatosti, decentních květin a krémovým oříškovým závěrem.
Incahuasi je družstevní zpracovatelský závod nacházející se vysoko v Andách, který vede muž jménem Claudio Ortiz. Až donedávna v regionu dominoval dnes již neexistující družstevní svaz, který ztěžoval práci v rámci našeho modelu investic a vyplácení spravedlivých mezd drobným pěstitelům. Když se svaz rozpadl, mohli jsme se vrátit do Incahuasi a většího regionu Cusco a znovu investovat do oblasti, o které jsme vždy věděli, že je skutečně jedinečná. Stále častěji vidíme, že Incahuasi investuje zisky zpět do infrastruktury a růstu, a když jsme v terénu a mluvíme s pěstiteli, jejich respekt a pozitivní vztah ke Claudiovi je nepřehlédnutelný. Ačkoli je tento region notoricky známý tím, že je obtížné jej procestovat a každá cesta zahrnuje několik letů, desítky hodin v autě a náročné túry do údolí a z údolí, kde se pěstuje, díky kvalitě a lidem to za tu námahu více než stojí.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Cooperativa Agraria Cafetalera Valle de Incahuasi
- Nadmořská výška: 1700 – 2300 m n.m.