Výběrová káva Peru ANDY LLANOS ze slovenské pražírny Mlsnacava je charakteristická tóny jablka, špendlíků a marcipánu s příjemným květinovým aroma.
Andy Llanos Delgado je mladý farmář, který je druhou generací rodiny producentů z města Santa Rosa de Congona v oblasti Colasay. Andyho rodina vlastní 3 hektary půdy, kde pěstuje různé odrůdy kávy. Přibližně třetina polí je osázena odrůdou Obata a zbývající plocha je směsí odrůd Typica a odrůdy, kterou místní nazývají Bourbon. Ovšem není to klasický Bourbon, který známe. Právě tato méně známá odrůda kávy, která se skrývá v tomto lotu, dodává Andyho kávám neobvyklé kvalitativní vlastnosti. V kombinaci s velmi chladným a suchým klimatem na jeho polích máme možnost vychutnat si skutečně zajímavý šálek kávy.
Jednotlivá zrna jsou zpracovávána promytou metodou, jejíž výsledná káva je typická svou jemnou a vyváženou chutí. To v tomto případě znamená, že po sběru se káva přemisťuje do tzv. loupačky, ve které zrnka velkou rychlostí naráží do výběžků a hran pro zajištění sloupnutí slupky a části dužiny. Pro odstranění zbytku dužiny se káva následně fermentuje i několik hodin (v tomto případě 36) v tancích. Následně se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Poté nastává poslední fáze, kdy se zrna suší na vyvýšených záhonech do dosažení potřebné vlhkosti.
- Producent: Andy Llanos Delgado