Ovocná bomba Peru ANAI DALILA GUEVARA z oblíbené české pražírny Pikola vás nadchne svou lehkostí a šťavnatostí. O příjemnou aciditu se postará aroma červeného ovoce s jemnou doplňující dochutí bílého hroznového vína. Celková chuť je velmi vyvážená a komplexní. Na konci můžete dokonce rozeznat lehké čajové tóny, které jsou typické pro valnou většinu promytých káviček.
Anai Dalila vlastní čtyři hektary půdy určené pro pěstování kávy odrůdy Bourbon, Caturra, Geisha, Catuai a Pache. Anai farma je položena v pěstitelské oblasti s vysokou celoroční vlhkostí, ideální nadmořskou výškou a bohatou, úrodnou půdou. Kvůli omezenému množství sběračů dostupných v regionu musí v hlavní sezóně sklízet celá rodina. Anai a její muž Arturo jsou tak zapojení v celém procesu od sběru až do zpracování kávy. Již několik let společně experimentují s novými způsoby zpracování.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.Poté je káva přenesena na plochy určené k sušení. Na požadovanou zbytkovou vlhkost se káva suší 9 dní.
- Farma: Anai Dalila Guevara
- Nadmořská výška: 1.800 - 1.900 m n. m.