Může být dobré pro italské kávové nápoje
Divím se, že jsem to odhadl správně
Vím, že je to Arabica, ale na mě je příliš robustní. Ne zemité, ale lehce gumové. I když mám rád některé prémiové/speciální Robusty, tato partie není pro mě. Možná je to kvůli relativně nízké nadmořské výšce nebo proto, že je to směs, nebo Peru obecně není můj typ - nejsem si jistý, uvidím.
Recept
Ahoj!
Všechny kávy adventního kalendáře vařím stejným způsobem. Pomohlo by mi to lépe se orientovat v původu a odrůdách kávy, a tak se z tohoto dobrodružství dozvědět více.
Můj recept je založen na technice Jamese Hoffmanna V60, ale trochu jsem ho upravil a upravil podle svých čísel. Také používám sládek Tricolate, který pomáhá dosáhnout lepší konzistence než V60.
Můj recept:
20-21g kávových zrn (cokoli je v sáčku adventního kalendáře)
330 g vody
Mlýnek na kávu 1ZpressoK-Plus na 42 kliknutí - o něco jemnější než vaše obvyklé mletí V60.
Nejprve nalijte 100 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče téměř všechna voda, je to asi 45 sekund.
Poté nalijte 110 g vody, protřepejte proti směru hodinových ručiček a počkejte dalších 45 sekund.
Zatřetí nalijte 120 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče všechna voda.
Před ochutnávkou nezapomeňte kávu promíchat lžičkou!
Snažím se každou kávu slepě ohodnotit, popsat noty a odhadn...Víceout její původ, typ zpracování a nadmořskou výšku.Odrůdu a farmu bych rád tipoval také, ale zatím je to rozhodně nad moji úroveň. Odkazy na kávy neotevírám, dokud je neochutnám a nepopíšu.
Můj systém hodnocení zahrnuje:
SI - velikost fazolí
SH - tvar fazolí
CO - barva bobů, první číslo znamená tmavost, 'c' znamená 'barevné', 'w' znamená 'praná' vlákna
AB - aroma fazolí
AG - aroma mletých fazolí
AR - AROMA piva
AC - ACIDITY
SW - SLADKOST
BO - BODY
TA - CHUŤ
AT - DOTAŽENÍ/DOKONČIT
AS - ASTRINGENCY
První číslo znamená intenzitu charakteristiky, druhé číslo vyjadřuje, jak moc se mi to líbilo.
Po otevření odkazu přidávám také (-) a (+) k atributům, pokud se shodují nebo neshodují s oficiálním popisem.
OK, takže výsledek pro kávu 5 je:
SI 1+ až 3+, většinou 2+
SH oválné poloviny
CO 2+ c
AB 15
AG 4 4
AR 5 4+
AC 3 3+
SW 3 4
BO 3 4+
TA 5 3+
AT 5+ 3
AS 3+3
Způsob = přírodní(+)
Noty = černý rybíz(+), syrové hořké arašídy(+), hořká čokoláda(+)
Původ= Peru (+)
Vyška = 1300 (+)
S kávou z Peru nemám tolik zkušeností, takže jsem si tímto výběrem nebyl jistý, ale moje staré degustační karty mi opět pomohly! Káva 7 Peru Jose Espinoza z předchozího adventního kalendáře 2021 byla nejbližší mým současným známkám a deskriptorům, takže jsem vsadil na Peru. Moje deskriptory se liší od oficiálních, ale zdá se, že odrážejí podobnou paletu, takže je pokládám za správné. Jedna z nejméně příjemných káv pro mě, ale je to skorot nejlepší odhad jsem udělal během tohoto adventního kalendáře.