Výběrová káva Papua Nová Guinea KULI GAP z britské pražírny Hard Lines je charakteristická tóny piňa colady.
Po mnoha měsících je zpět! V loňském roce byl o tuto kávu velký zájem a letošní várka na tom podle nás bude úplně stejně. Letos se navíc opravdu povedla. Vychutnejte si ji na slunci, jako my tento týden!
Papua je stále relativně nová v pěstování výběrové kávy. Vzdálenost malých farmářů mezi sebou v kombinaci s historicky velmi slabou agrokulturou dělá zkvalitňování pěstování poněkud složité. Nicméně, stát se snaží najít inovativní řešení, které by vedlo ke zlepšení kvality kávy a úrovně života místních lidí. Farmu Grass Roots Wet Mill vlastní a provozuje Paul Pora. Není to typický pěstitel kávy - na rozdíl od běžného zemědělce na Papui-Nové Guineji má vysokoškolský titul v oboru zemědělství. Než se sám stal producentem, pracoval ve Výzkumném ústavu kávy. Paulovy zkušenosti a znalosti v oboru se odrážejí v kvalitě kávy, kterou trvale produkuje.
Tento lot je zpracován naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Nadmořská výška: 1600 - 1900 m n. m.
- Farma: Grass Roots Wet Mill