Výběrová káva Panama Finca Hartmann ze slovenské pražírny Coffeein je charkateristické tóny malin, ostružin a tmavé čokolády.
V roce 1891 se na Moravě (tehdy ještě v Rakousko-Uhersku) narodil Alojz Strasil Hartmann. Alojz se v roce 1912 jako 21-letý rozhodl pro dobrodružství a odcestoval do Panamy. Zajímala ho archeologie, a proto se rozhodl prozkoumat okolí vulkánu nedaleko Panama City. Tam se poznal i se svou manželkou, německou emigrantkou Susan Troetsch. Po svatbě se přestěhovali do regionu Santa Clara, kde od vlády koupili 500 hektarů půdy a založili kávovníkových farmu. 100 hektarů daroval jednomu ze svých synů Ratiborovi.
Ratibor v pěstování kávy našel svou vášeň. Proto od svých sourozenců odkoupil zbývající části farmy a se svými 5 dětmi udělali seriózní rodinnou firmu. Cíl byl jasný, pěstovat kávu výběrové kvality - speciality grade. Každý z členů rodiny má na starosti jinou funkci, jako je pěstování, kultivace, kontrola kvality, školení sběračů a marketing. Farma se nachází v pralese a kávovníky rostou ve stínu jiných stromů. Jak sami říkají, chtějí do přírody zasahovat co možná nejméně, proto okolní stromy nechávají na místě a ani nijak neupravují. To sice ztěžuje práci sběračem, ale kvalita je prvořadá. Farma je rozdělena na několik menších lotů, podle nadmořské výšky a odrůdy.
- Původ: Santa Clara, Renacimiento, Chiriqui
- Farma: Hartmann
- Zpracovatelská stanice: Hartmann
- Půda: vulkanická, bohatá na minerály
- Odrůda: 100 % Catuai
- Zpracování: polo-promyté (honey)
- Nadmřská výška: 1400 - 2000 m n. m.
- sklízeň: ruční, únor – duben2018