Hledáte něco nového co vás nakopne? Ještě jste nevyzkoušeli cascaru? Pak jste tu správně. Bylo nebylo, byla jednou jedna dužina a slupka kávové třešně, říkejme jí třeba cascara. Už před staletími se z ní připravoval sladký povzbuzující nápoj. Pecky, které se nacházely uvnitř plodů kávovníku, nikoho nezajímaly a nikoho taky ani ve snu nenapadlo, že za pár set let se z nich stane jedna z nejžádanějších komodit na trhu. Ochutnejte tuto parádu i vy, chuť vám může připomínat červené hrozny, melasa a křížaly.
Tentokrát jsou to třešňové slupky z přírodně zpracované odrůdy Caturra z farmy Auromar. Z ní jsme již před několika lety měli několik vynikajících káv, takže jsme se rádi vrátili k osvědčenému zdroji i pro cascaru. Farma se nachází v nadmořské výšce kolem 1 700 m v provincii Chiriquí na západě Panamy, nedaleko hranic s Kostarikou. Díky sopečné půdě je kvalita zdejší kávy na výjimečné úrovni, což se projevuje i na jejich kávě cascara.
Cascara je vedlejší produkt zpracování kávových zrn. Jedná se o drcenou kávovou třešeň, která nabízí svěží ovocnou chuť a množství kofeinu a antioxidantů. Třešně byly zpracované suchou metodou, sušené na slunci 10-14 dní a následně uskladněny na 3 měsíce k uležení. Zpracování zrn ( tzv. “hulling”) probíhá až před samotným balením a expedicí.
Výluh z cascary se připravuje podobně jako sypaný čaj s téměř stejnými pravidly jako u kávy. Na 1 litr nápoje tedy použijeme 50g, zalijeme horkou vodou (cca 93℃) a necháme louhovat až 10 minut, následně slijeme. Každopádně se neboj experimentovat a nechej se překvapit, jak cascara při jiném stylu přípravu rozvine další a další chutě!
- Nadmořská výška: 1600—1700 m n. m.