Výběrová káva Nikaragua LA ESCONDIDA z britské pražírny Hasbean je charakteristická tóny svěžího červeného jablko, které je krásně balancované sladkým karamelem, a v dochuti najdeme bohaté kakao.
Finca La Escondida se nachází v blízkosti jezera Apanas poblíž města Jinotega v Nikaragui. Ve španělštině escondida znamená "skrytý", což se hodí, protože farma je před silnicí skryta lesem.
První nikaragujské kávovníky byly vysazeny v La Escondida teprve v roce 2006, takže je to stále poměrně mladá farma. Uspořádání La Escondida bylo naplánováno pomocí pozemků s různými mikroklimaty. U kávy je mikroklima rozhodující pro konečný šálek a ovlivňuje faktory, jako je kvalita půdy, vystavení slunci a teplotní rozsah. To je jedna z výhod zakládání nové farmy – schopnost plánovat dopředu!
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Komunita: Lipululo
- Manažer farmy: Jose Elias Contreras
- Majitelé farmy: The Mierisch Family
- Měsíce sklizně: prosinec-březen
- Denní tepl. cyklus: 21C-25C