Výběrová káva Nikaragua EL CAMBALANCHE ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny pomerančů, mirabelky a broskve.
Se Samuelem Zavalou a jeho rodinnou farmou El Cambalache úzce spolupracujeme již mnoho let a líbí se nám, jak se chová ke své Maracatuře. Je skvělé vidět, jak se Samuel hlásí ke svému dědictví a rozvíjí farmu novými nápady. Vyrostl na farmě a později se vyučil agronomem, což z něj dělá ideálního pěstitele kávy se znalostmi i vášní pro svou práci. Samuel pěstuje hlavně odrůdu Maracaturra, která má neobvykle velké fazole a při správném ošetření nabízí velmi ovocné a bobulové tóny. Maracaturra je velké zrnko, ale toto je menší odrůda, kterou Samuel nazývá jednoduše "Junior".
Tato káva je zpracovaná metodou honey. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1350-1550 m n. m.
- Producent: Samuel Zavala