Výběrová káva Nikaragua EL ARBOL ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny tropického ovoce, citrusů, jablka a medu.
Finca El Árbol je mladá farma zaměřená na rozvoj farmy s cílem zvýšit kvalitu, kontrolovat konzistenci a vytvořit rozmanitost. To se provádí experimentováním s posklizňovým procesem.
El Árbol se nachází v Dipilto, regionu v severní Nikaragui. Tento region se proslavil tak, že farmáři v Dipilto rok co rok vyhrávali prestižní soutěž Cup of Excellence. Podnebí a nadmořská výška v Dipilto má nejlepší podmínky v Nikaragui pro skvělý šálek kávy, pokud je sbírána zralá a po sklizni pečlivě ošetřena. El Árbol se na rozdíl od většiny ostatních kávových farem nepředává z generace na generaci. Jedinečné pro El Árbola je, že farmu provozuje a vlastní skupina přátel v kávovém byznysu a Per Nordby byl jedním z nich. El Arbol byl zakoupen v roce 2015 s ambicí změnit kávový svět a experimentovat s kroky zpracování po sklizni, jako je sušení a fermentace.
Rodina se věnuje také pěstování banánů, které rostou rychle a celoročně, takže mají stálý příjem i mimo kávovou sezónu. Zároveň zabezpečují přísun živin do půdy a poskytují stín kávovníkům. Díky spadlým listům banánovníků se v půdě drží vlhkost a zároveň vrstva listí brání prorůstání trav a jiného plevelu mezi kávovníky. Elias pěstuje také avokádo, guavu a místní druh stromu tzv. Bucaro tree, který má krásně oranžové květy.
Tato šarže vznikla tak, že kávové třešně podstoupily karbonickou macerační fermentaci v menších dávkách, po krátkou dobu v kontrolovaných podmínkách. Před sušením na zastíněných afrických lůžkách, bylo naskládaných několik třešní na sebe, aby byla zachována intenzita ovoce.
- Nadmořská výška: 1.150 - 1.300 m.n.m.