Exotický Myanmar nové teď od Rusty nails. Ideální volbou pro všechny milovníky filtrované kávy. Je krásně sladký po třtinovém cukru a červeném jablíčku, které zároveň kávě dodá i trochu kyselosti. Závěr chuti doplňuje příjemná plná chuť vlašských ořechů.
Myanmar je mladá země pěstující výběrovou kávu, ale má působivé výsledky. Družstvo Hopong dokázalo za jediný rok sjednotit pěstitele kávy ze dvou vesnic a hromadně zpracovat jejich první šarži naturálně zpracované kávy sušené na slunci. Farmáři stíhaní úřady na jedné straně, kteří prodávali špatně zpracovanou kávu zprostředkovatelům a prostředníkům na straně druhé, začali hledat nový způsob života. Prostřednictvím sociálních sítí se dozvěděli, že se jiným farmám dostává pomoc od nevládní organizace jak produkovat vysoce kvalitní naturální produkty. Udělali důležité rozhodnutí a naplno se vrhli na pěstování výběrové kávy a stali se skutečně nezávislými. Třešně jsou ručně sbírány členy komunity Hopong v časných ranních hodinách. Jakmile je sběr dokončen, členové doručují třešně do sušáren v Hopongu. Po dodání jsou třešně ručně tříděny, aby zůstaly pouze ty, které jsou zralé.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně).
- Nadmořská výška: 1100 - 1600 m n. m.