Užijte si lahodný okamžik s touto výjimečnou kávou od české pražírny Dos Mundos. Tato promytá geisha z Mexika, nabízí bohatý a komplexní chuťový profil, kde sladkost tmavých hroznů, meruněk a papáji harmonicky doplňují květinové tóny jasmínu a zemité nuance kakaových nibsů, což vytváří vyváženou harmonii s hladkým tělem a příjemným dozvukem. Je to jedinečný zážitek, který spojuje svěžest a plnost s umírněnou kyselostí, poskytující dlouhotrvající a rozmanitý chuťový dojem. S touto kávičkou se navíc Kateřina Hrdličková, baristka a lektorka Dos Mundos, zúčastnila soutěže Brewers Cup 2024.
Rodinná farma Zaragoza Itundujia se rozkládá v odlehlé oblasti Mixteca, daleko od města bez přístupu k dopravním spojením. V této oblasti žijí původní obyvatelé, kteří hovoří domorodým indiánským jazykem. Po okolních kopcích jsou rozmístěny malé kávové farmy, připomínající spíše divokou přírodu. Hermenegildo García Peréz (Gildo) je majitel farmy, jehož život provází káva už od narození. Zastupuje třetí generaci farmářů a několik let se věnuje vzdělávání producentů okolních malých farem. Kontroluje kvalitu kávy, občas fermentuje jejich kávové třešně, poskytuje rady pro zlepšení sklizní, radí s určením ceny kávy nebo jim přímo zprostředkovává jejich prodej.
Kávu vypěstovala Gildova žena, farmářka Sofia Peréz Hernandéz. Tato Geisha je krásný příklad toho, jaký vliv má na pěstování kvalitní půda a péče při sklízení. Kávové třešně Gildova maminka nejdříve roztřídila podle stupně Brix (18 až 23). Potom se pomocí vody vyselektovala špatná zrna a káva se nechala 12 hodin odpočinout v pytli. Poté se na 24 hodin nechala nafermentovat, očistila se v mokrém mlýnu a dala se sušit. Dohromady se káva sušila asi 13 dní a odpočívala 2 měsíce. Gildova rodina poté zrnka roztřídila ručně a před exportem očistila v malém suchém mlýnu u nich na zahradě.
- Nadmořská výška: 1 650 m n. m.