Výběrová káva Mexiko FINCA LA ESTANCIA z berlínské pražírny 19grams coffee je charakteristická tóny mučenky, borůvek a sušených meruněk.
Rodinná farma La Estancia byla založena v 50. letech. Marco Antonio Cadena je farmář již čtvrté generace. Od začátku se věnoval zlepšování sociálních podmínek - udržitelné pěstování a ochrana životního prostředí jsou pro něj obzvláště důležité. Během sezóny sklizně na farmě „La Estancia“, od ledna do března, přijme Marco Antonio 50 pracovníků, kteří se věnují výrobě nejlepší kávy v regionu. Během těchto měsíců dělníci žijí na farmě a dostávají jídlo a místo na spaní. Jako jedno z ekologických opatření je, že se třešňové slupky na farmě znovu používají jako kompost pro kávovníky nebo se dávají jako krmivo pro dobytek do okolních farem. Výroba výběrové kávy ve Finca La Estancia je neustále sledována ve všech procesech.
Pro Marca je jednoznačně středem pozornosti kvalita, nikoli kvantita. Na farmě se pěstuje odrůda Caturra. Tato odrůda je mutací odrůd Bourbonů a pochází z Brazílie z roku 1937. Výnos je ve srovnání s jinými odrůdami relativně vysoký. Pokud však rostlina produkuje příliš mnoho kávových třešní, může to způsobit smrt rostliny. Proto je důležité, aby o rostliny bylo dobře postaráno. Díky anaerobní fermentaci, způsobu zpracování, při kterém se káva zpracovává v kompletně uzavřené fermentační nádrži s malým množstvím kyslíku, se vyvíjí velmi expresivní chuťový profil. Princip této metody spočívá v tom, že jsou kávové třešně uzavřeny do vzduchotěsných nádob buď s nebo bez obsahu vody či kvasnic. Tyto nádoby jsou často opatřeny tzv. jednocestným ventilem, aby z nich mohl unikat oxid uhličitý, který se z třešní postupně kvašením uvolňuje. Tento proces probíhá několik dní a díky pomalému kvašení se tak uvolňují zajímavé a nezvyklé chuťové profily, které se promítnou do výsledného šálku.
- Farmář: Marco Antonio Cadena
- Nadmořská výška: 1.800 m.n.m.
- Sklizeň: Prosinec - Březen 2020