Výběrová káva Kolumbie LA ROCA z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tony červeného jablka, lesních plodů, švestek a melasy.
Tolima se nachází na západě Kolumbie. Nachází se mezi provinciemi Huila, Cauca a Valle De Cauca a na severu a západě sousedí s provincií Caldas. Tento region je jedním z nejméně obydlených v zemi a je poměrně obtížně dostupný. Departement Tolima je známý vysokou produktivitou zemědělství a vynikající kvalitou a jedinečným profilem speciální kávy, která se zde vyrábí.
Tento lot pochází ze státu Finca La Roca, jehož majitelem je Jorge Rojas, který zdědil farmu a převzal ji za pomoci své matky, když mu bylo pouhých 12 let. Kvůli této ztrátě v rodině bylo v té době pro Jorgeho obtížné dokončit studium, protože jeho práce byla potřebná pro přežití rodiny. Nyní, po 20 letech zkušeností s pěstováním kávy, Jorge rozvíjí farmu výsadbou vzácných odrůd, jako jsou Pink Bourbon a Geisha. Jorge se zaměřil zejména na zpracování po sklizni, protože si uvědomuje, jak je zpracování důležité pro maximální využití vypěstované kávy.
Pink Bourbon se údajně poprvé objevil v Pitalito v Huile, kde byl vypěstován kříženec červeného a žlutého Bourbonu. Pink a Orange Bourbon je velmi obtížné produkovat konzistentně. Recesivní geny vedoucí k expresi těchto barev jsou snadno zmařeny přítomností žlutých a červených genů v daném pylovém zrnu. Pečlivě izolovaná a uzavřená partie může docela dobře fungovat a zachovat jedinečnou barvu a charakter této odrůdy, i když takové partie je poměrně obtížné najít. Pink Bourbon obsahuje značné množství glukózy, o níž se předpokládá, že přispívá k jemnějšímu, měkčímu a komplexnějšímu profilu kávy.
Prvním krokem při zpracování tohoto lotu je 36-hodinová fermentace celých třešní v zakrytých sudech. Poté se třešně zbaví šťávy a podruhé se fermentují. Po dvou kolech kvašení následuje dvoufázové sušení. Nejprve se suší na slunci na vyvýšených lůžkách a po této první fázi se používá parabolické sušení, při němž se zrna suší čtyři hodiny denně po dobu 28 dní.
- Farmář: Jorge Rojas
- Nadmořská výška: 1900 m.n.m.
- Sběr: srpen 2021