Výběrová káva Kostarika VARA BLANCA ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny mléčné čokolády a zralé hrušky.
Vara Blanca je farma, kterou provozuje Mario Marin a jeho dva bratři. Jsou třetí generací, která přebírá tuto rodinnou farmu a dodnes suší kávu na stolech v růžové zahradě svých matek. Sušící stoly na farmě jsou umístěny v údolí, kde chladné noci a ranní mlhy mohou vytvořit námrazu. Tato denní změna teploty může přispět k jedinečnému chuťovému profilu Vara Blanca. Tato šarže je odrůda Typica zpracovaná metodou honey.
Tato metoda v sobě kombinuje to nejlepší z metody promyté i z naturálního zpracování. A v chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou žlutého ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody. Dnes “medové“ kávy potkáváme hlavně v El Salvadoru nebo v Kostarice, kde dotáhli honey metodu téměř k dokonalosti a dokonce zde rozdělují různé typy honey káv podle množství dužiny ponechané na zrnku. Na etiketách našich káv tak můžete často najít metody honey zpracování jako white, yellow, red nebo black honey. White honey jsou blíže promytým kávám a black honey chutnají podobně těm naturálním.
- Nadmořská výška: 1.850 - 2.050 m.n.m.
- Producent: Mario Marin