Výběrová káva Kostarika THE CHACÓN z české pražírny Pikola je charakteristická tóny květin, ananasu a grepu.
Kostarika je malá země s velmi rozličným klimatem, který významně ovlivňuje zdejší produkci kávy. Centrální část je poměrně vlhká díky vlivům nedalekého atlantského oceánu a je původním regionem, kde se káva začala pěstovat. Rodinu Chacón tvoří 6 bratrů a každý z nich vlastní 1 farmu. Celkově tvoří plocha jejich farem 73 hektarů. V loňském roce se rodině podařilo obnovit dalších 13 hektarů nové půdy. Oskar a jeho žena Francisca provozují promývací stanici. Obstarávají veškeré zpracování včetně sušení a třídění zelené kávy. Všechny své 4 děti vedou k lásce ke kávě, tak aby i další generace pěstovala skvělou kávu. Jejich nejstarší syn absolvoval kurz Q gradera organizovaný CQI. Jejich farma leží ve městě Sabanilla de Alejuela nedaleko vulkánu Poas. Farma se rozkládá v několika výškových úrovních od 1300 do 1500 m.n.m. Sklizeň probíhá hlavně mezi Prosincem a Lednem a končí v únoru. Díky letošní vysoké sklizni byla rodina nucena najmout 100 externích sběračů kávy. Některé z farem jsou čistě organické, což je v Kostarice vzácné. Dužinu ze zpracování používají ke kompostování. Každý rok obnovují jednotlivé loty, na kterých v současné době pěstují přes 10 různých odrůd. Jejich stanice letos vyprodukovala přes 2000 pytlů, což je o 500 více než v loňském roce. Po experimentování s fermentacemi a honey metodou si vytvořili několik vlastních procesů zpracování, které pojmenovali Alma Negra, Perla Negra nebo Yellow Diamond.
- Farmáři: Rodina Chacón
- Oblast: Poas volcano
- Zpracování: Perla Negra
- Nadmořská výška: 1500 m.n.m.
- Odrůda: Caturra a Catuai