Výběrová káva Kostarika SUMAVA z britské pražírny Hasbean je charakteristická tóny hroznového vína, malin, černých třešní, banánu, Calvados.
Farma Finca Sumava de Lourdes se nachází v oblasti Lourdes de Naranjo v západní části Kostariky. Tato káva pochází ve skutečnosti ze dvou farem, které jsou vlastně jedna farma, ale každá z nich produkuje kávu samostatně. Zajímavé, že?
Takže teď si povíme něco o tom "laktickém experimentu". Začneme tím, že potřebujeme kostarickou kávu zpracovanou honey metodou. Což je nejobvyklejší metod v Kostarice. To zahrnuje odstranění slupky a část dužniny, před tím než se zrnka suší na slunci. Během sušení kvasinky a bakterie (konkrétně lactic acid bacteria - "LAB") rozloží zbytek dužniny. Poslední roky se také rozmohla metoda anerobního zpracování. To znamená, že zrnka jsou naloženy v nádobách bez přístupu vzduchu. Tak teď zpátky k experimentu. Sumava již anaerobní zpracování používala, ale tento laktický experiment je další krok. Spočívá v tom, že se posbírají kávové třešně, promyjí se a zavřou se do plastových boxů. Takto jsou nechány 4 dny, během nich začnou třešně vypouštět šťávy. Po 4 dnech jsou třešně vyndány a odslupkovány a poté zase vráceny zpět do boxů a naloženy doslova do vlastní šťávy. Po dalším dnu jsou opláchnuty a naloženy do vody a bez přístupu vzduchu další 3 dny.
- Producent: Francisco Mena
- Oblast: Lourdes de Naranjo
- Zpracování: Lactic
- Nadmořská výška: 1670 - 1790 m n.m.
- Odrůda: Catuai and Villa Sarchi