Výběrová káva Kostarika Salas Jimenez od slovenské pražírny Diamond´s roastery. Chuťový profil kávy obsahuje jalbko, skořici, hřebíček a vánočku..
O kávě slovy pražírny
Při blind cuppingu (slepé degustaci) nás tato káva naprosto nadchla, protože voněla a chutnala úplně jinak než všechny ostatní kávy. Po skončení degustace jsme odhalili kávy a zjistili proč tomu tak bylo. Tato káva je výjimečná právě svým zpracováním. Káva byla zpracována metodou anaerobickej fermentace. O co vlastně jde? Zralé kávové třešně s cukernatostí 26 Brix se uloží do fermentačního tanku. K nim se přidá slisovaná část kávových třešní ve formě nazvěme to "gelu". Následně se tank důkladně uzavře a káva se bez přítomnosti kyslíku nechá cca 18-23 hodin fermentovat. Během tohoto procesu se neustále kontroluje teplota v tanku a měří se pH. Po otevření tanku se káva nechá vysušit na slunci. První den musí být káva vystavena slunečním paprskům alespoň 4 hodiny aby se předešlo možné nežádoucí fermentaci. Celková produkce tohoto lotu byla 207 kg zelené kávy. Nám se do pražírny podařilo koupit 138kg celé produkce. Nakolik je tento proces velmi náročný na lidskou práci a čas, byla cena této kávy vyšší.
- Región: Llano Bonito West Valley
- Farma: Vianeey Salas Jimenez
- Odruda: Cattura
- Nadmorská výška: 1650 m.n.m
- Zber: 2/2018
- Spracovanie: Anaerobic
- Chuť: jablko, škořice, hřebíček, vánočka
- Praženo: 14.10.2018