Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Kostarika LOS DURAN

od Gardelli Coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Gardelli Coffee
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
West Valley
Odrůda
Centroamericano
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Medové (honey)
Chuťový profil
Cukr muscovado, Hořká čokoláda, Hrozno, Švestky
Cuppingové skóre
90/100
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výjimečná, silná, výbušná a aromatická. To je jen pár adjektiv, která bychom mohli použít pro tuto experimentální novinku ze série soutěžních káv pražírny Gardelli. Připravte své chuťové pohárky na senzorickou explozi plnou sladkých tónů švestek, hroznů, cukru Muscovado a hořké čokolády. Šťavnaté a živé tóny perfektně odrážejí pečlivost procesu — od sběru třešní až po jejich fermentaci.

Farma rodiny Duran se nachází ve vesnici Sarchí v údolí West Valley. Eduardo pracuje na farmě se svými třemi syny — Barney se aktivně podílí na zpracování kávy a výrobě na farmě, zatímco Kendall a Arnold pracují jako softwaroví inženýři. Všichni projevují velkou vášeň pro kávu a pro pokračování v práci, kterou jejich otec vykonává již desítky let. Všichni tři bratři trávili většinu školních prázdnin prací na poli, ať už sběrem třešní, nebo prořezáváním a sázením stromků. Duranovi si uvědomují, že v dnešní produkci kávy je kromě zachování tradic třeba být zároveň inovativní. Kendall spolu se svými bratry usilovně pracuje na tom, aby pomohl dostat jejich kávu na lepší trhy.

Farma se skládá z různých pozemků, každý o rozloze 2-3 ha. Nejníže položený pozemek, Santa Teresa, leží v nadmořské výšce 1100 m — pěstují se zde zdravé stromy odrůdy Sarchimor a hybridní odrůda F1, (kříženec etiopské krajové odrůdy a odrůdy Sarchimor známý jako H1 Centroamericano). Parcela El Roble se nachází v nadmořské výšce mezi 1300 a 1650 m — na této parcele rostou různé odrůdy, například Catuaí a Caturra, a další nové hybridy (např. H3 a H1)7. Tyto hybridy mohou mít skvělé výsledky v produktivitě a zároveň jsou odolnější vůči chorobám a plísním.

V uplynulém roce Eduardo a Kendall stavěli na malém pozemku za svým domem micromill, což je poměrně pracný proces. Rodina Duranových se rozhodla pro tradiční depulpátor namísto špičkového mechanického zařízení, který z kávy třením odstraňuje veškerý sliz. Tento stroj je nejen úspornější - pomáhá také vytvářet jedinečnější profily v šálku. Nový mlýn má více prostoru pro sušení, včetně skleníku se sušícími lůžky, aby bylo možné udržet krok s rostoucí produkcí mikrolotů.

West Valley, neboli Valle Occidental, jako by bylo vytvořeno speciálně pro pěstování kávy —  nadmořská výška od 800 do 1400 m, stálá vlhkost vzduchu (kolem 81 %) a průměrná teplotou 21 °C. V údolí Valle Occidental prší přibližně 160 dní v roce. Začátek období sucha v listopadu se shoduje se sklizní kávy, která pokračuje až do února a je doprovázena slavnostní atmosférou během vánočních svátků. Většina místních pěstitelů má malé plantáže a používá udržitelné metody zemědělství a zpracování, aby vyprodukovala zrna arabiky s vyváženou kyselostí a tělem, kterými je káva ze West Valley proslulá po celém světě.

Hybridní odrůda Centroamericano H3 vznikla křížením odrůdy Caturra a etiopské odrůdy E53. Tato odrůda byla v posledním desetiletí rozšířena mezi pěstitele kávy ve Střední Americe. H3 je chválena pro svou odolnost vůči rzi a téměř o 30 % vyšší produktivitu než Caturra nebo Catuai, přičemž vykazuje všechny jejich ceněné chuťové vlastnosti.

Třešně byly zpracovány procesem honey. Třešně  byly sklízeny ve velmi zralém stavu a ihned po sklizni byly zbaveny slupek. Depulpovaná zrnka byla před sušením 24 h fermentována spolu se slizem v sáčcích. Poté se sušila 6 dní ve stínu na bílých prostěradlech. Po první fázi sušení byla zrnka přemístěna na dalších 21 dní na vyvýšená lůžka, kde bylo sušení dokončeno. Tomuto postupu se říká black honey — black (černý) odkazuje na skutečnost, že zrnka jsou po ukončení zpracování tmavá. To znamená, že je v nich vysoký obsah cukru a vlhkost dosáhla optima.

  • Nadmořská výška: 1 300 - 1 650 m n. m.

Tip na přípravu (V60):

  • Množství kávy: 17 g,
  • Mletí: Commandante 35 kliků,
  • Voda: 250 g, 93 °C,
  • Extrakce: 2 min 35 s,
  • Síla: 1,47 tds.

Další kávy od Gardelli Coffee

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5906 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice