Výběrová káva Kostarika LA CHUMECA ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny vína, broskví, koření, citrusů a malinového džemu.
La Chumeca je unikátní v tom, že připravují pouze naturálně zpracovanou kávu. K mytí, plavení a třídění třešní před sušením se používá vlastní technika. La Chumecu provozuje Martin Ureña a jeho rodina. Martin již čtyři generace pracuje s kávou, ale nejvíce si ji zamiloval v roce 2014, kdy začal zpracovávat kávu na farmě, kterou zdědil.
V La Chumeca experimentují s fermentacemi a od roku 2016 se používá několik fermentačních metod kombinující aerobní a anaerobní fermentaci. Pro fermentaci je připraveno 16 nerezových tanků. Během procesu je sledováno ph i teplota.
Proces Capulinero byl vyvinut v La Chumeca. Jde o kombinaci aerobních a anaerobních fermentací. Prvním krokem je zavedení kávy do anaerobních fermentorů. Jakmile jsou hodnoty pH a Brix správné, káva je fermentována aerobně, dokud teplota nedosáhne 33 stupňů Celsia. Nakonec se káva vrací zpět do fermentorů pro konečnou fázi procesu. Nakonec se kávové třešně suší na afrických postelích po dobu 20 dnů. Většina chutí v této kávě vzniká procesem Capulinero.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Zpracování: Capulinero naturální ( kombinace anaerobní a aerobní fermentace )
- Odrůda: Sachimor ( hybrid Villa Sarchi a Catimoru )