Výběrová káva Kostarika JOINER ALVARADO z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny brownies, tmavého ovoce, datlí a povidel.
Země původu: Kostarika
Díky neúnavným inovacím, obrovskému množství odrůd kávy, rozsáhlým technickým znalostem a pozornosti věnované produkci kávy je Kostarika jednou z nejvyspělejších, kávu produkujících, zemí ve Střední Americe. Kostarika se také stala světovým lídrem v „traceability” (dohledání původu a informací) a udržitelnosti výroby kávy. 90 % z 50 tisíc pěstitelů kávy v zemi jsou drobní zemědělci.
Farmář: Joiner Alvarado
Farmář Joiner Alvarado se narodil ve městě ležícím na svazích Paraguas hills. Přesně tato oblast je ideální pro produkci kávy. Joiner se kávě věnuje od mládí, protože i celá jeho rodina jsou producenti kávy. Když poprvé začal pěstovat kávu na své vlastní farmě, prodal Joiner svojí sklizeň jiným producentům na zpracování. V roce 2018 se však Joiner spolu s manželkou a jejich 4 dcerami rozhodli investovat do vybudování vlastní mikro stanice a produkovat jejich vlastní kávy.
Farma: Los Cedros
Jejich farma s názvem Finca Los Cedros se rozkládá na 40 hektarech poblíž Buena Vista Rivas. Je pojmenována po obrovských cedrových stromech, které se na farmě nacházejí a poskytují stín kávovníkům. Farma byla původně osázena pouze odrůdami Caturra a Catuai, ale rodina Alvarados od té doby přidala také další odrůdy včetně Villa Sarchi.
Odrůda: Caturra a Catuai
Odrůda Caturra je přirozenou mutací odrůdy Bourbon. Byla objevena na plantážích v Brazílii a je velmi rozšířená ve Střední Americe. Díky své popularitě se často používá jako benchmark. Catuai je hybrid kompaktní odrůdy Caturra a produktivní Mundo Novo. Její velkou výhodou jsou malé stromy, které umožňují farmářům je vysadit těsně vedle sebe a dosáhnout vyšších výnosů. „Catuaí“ pochází z jazyka Guarani, což znamená „velmi dobrý“.
Zpracování:
Třešně jsou selektivně ručně sbírány a zpracovávány na mikro stanici Joicafe. Tam se třešně vizuálně kontrolují a namáčí do vody, aby se odstranily ty nedozrálé. Pak se třešně umístí do pytlů a fermentují 72 hodin. Po fermentaci se položí v dužině na terasy, aby uschly. Pracovníci sušící třešně často hrabou, aby zajistili rovnoměrné sušení, které trvá přibližně 19 dní. Po vysušení zabalí do pytlů a skladují ve skladu Joicafe po dobu 2 až 3 měsíců.
- Nadmořská výška: 1650 - 2000 m n. m.
- Sklizeň: jaro 2022
- Acidita: 3/5
- Sladkost: 4/5
- Hořkost: 2/5