Výběrová káva Kostarika Alma Negra z brněnské pražírny Rebelbean Coffee Roastery je charakteristická tóny višní, papaje a borůvek.
Původně jsme měli na Vánoce naplánovanou jinou kávu, ale vyskytl se nám nečekaný trabl a tak jsme museli rychle zaimprovizovat. Normálně kávy vybíráme na základě ochutnání samplu, nicméně na to tentokrát nebyl čas. A tak jsme sáhli po jistotě, kterou Las Lajas a jejich naturálky rozhodně jsou. Zároveň jsme rádi, že stejně jako s El Perezoso, i Las Lajas je pro nás navazující kávou již druhý rok stabilně v produkci.
Alma Negra je označení microlotu zpracovaného naturální metodou, která je tak trochu dotažená do extrému. Celý proces sušení zabere až 6 týdnů. Prvních pár dní se třešně suší na postelích na slunci, následně jsou přemístěny na zastřešené patio, kde se suší až do vlhkosti 14%. Hlavní trik spočívá v tom, že následně se zabalí do pytlů na zhruba 5 dní a opět putují na patio, tentokrát ale v silné souvislé vrstvě, kterou nerozhrnují, ale přehazují lopatou (!), dokud nedosáhnou 10,5% vlhkosti ideální pro export. A proč to všechno přemisťování, balení a lopaty? Důvodem je konzistence, především právě z pohledu vlhkosti a míry sušení, která je klíčová pro následnou životnost zrn a jejich homogenitu.
A chuť?! Nečekejte žádnou čokoládovou naturálku, tohle je pěkně šťavnatá mamacita! Samozřejmě určitá míra chuti fermentovaných kakaových bobů a raw čokolády tu je, ale kombinace sladkosti s aciditou je u téhle kávy prostě famózní. Krásný materiál na sváteční pohodu!
- Farma: Las Lajas
- Oblast: Central Valley, Sabanilla
- Odrůda: Caturra, Catuai
- Zpracování: Natural
- Nadm. výška: 1500 m.n.m
- Importér: Falcon Specialty Coffees
- Cuppingové skóre: 86,5