Výběrová káva Kolumbie PUERTO ALLEGRE z pražírny El Cafetero je charakteristická tóny červeného vína a sušených jahod.
Rodina Lopezových pěstuje kávu na Finca Puerto Alegre a Finca La Esperanza více než 3 generace a jejich zkušenosti se snoubí s touto inovativní metodou zpracování a vytváří komplexní, ovocný a květinový šálek. Finca Puerto Alegre je rozdělena na parcely, které jsou v horách obklopujících město Pijao. Dále nahoře jsou odrůdy Castillo, Mocha/Moka a Geisha, které jsou vysazeny na vlastních určených pozemcích. Mezi těmito vyššími parcelami se nachází i školka. Káva v Puerto Alegre se pěstuje ve stínu a to od doby, kdy se jejich patriarcha Don Moises rozhodl zachovat stín v 70. letech, kdy mnoho dalších producentů přecházelo na otevřené slunce. Dnes je Leucaena (říční tamarind) hlavním stínovým stromem vysazeným na farmě. Kořeny stromu fixují dusík, a protože každé 3 měsíce opadávají listy, je skvělým zdrojem biomasy pro výrobu organických hnojiv. Toto pravidelné vylučování také snižuje náklady na prořezávání. Díky klimatickým podmínkám pěstuje Finca Puerto Alegre kávu po celý rok. Rodina Lopezových pravidelně hnojí a prořezává stromy, aby byly rostliny zdravé a produktivní. Každý lot obdrží tzv. „rodný list“, který dokumentuje a udržuje sledovatelnost během zpracování. Zaznamenávají obvyklé základy (odrůdu, způsob zpracování, hmotnost, graf, datum sběru) a další informace o kvašení (čas začátku a konce kvašení, pH vzorku v různých fázích a další), aby byla metoda co nejvíce opakovatelná.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Farma: Finca Puerto Alegre
- Producent: Rodina Lopez
- Nadmořská výška: 1 700 – 1 750 m n. m.