Výběrová káva Kolumbie Panama WINTER FILTER BLEND z lotyšské pražírny Rocket Bean Roastery je charakteristická tony skořice, jablečného štrůdlu, hřebíčku a mléčné čokolády.
Jedinečná kombinace dvou káv, která náležitě oslavuje krásu zimy s výrazným aroma skořice! Káva je zpracovaná promytou metodou a během zpracování se přidává skořice k zeleným zrnům.
Kolumbie
Producenti Kolumbie nakupují kávu od několika farmářů z celé oblasti Huila. Region má díky nadmořské výšce a půdě výborné podmínky pro pěstování kávy. Působí zde mnoho menších farmářů a přes 300 000 lidí je zde na pěstování kávy příjmově závislých.
- Nadmořská výška: 1.500 m.n.m.
Panama
Kávovníky se pěstují na svazích národního parku Volcán Barú, které jsou úrodné, dobře odvodněné s půdou vulkanického původu. Kávy se pěstují v oblasti Cañas Verdes, Boquete, ve vlhkém a deštivém mikroklimatu typickém pro tropický prales.
- Nadmořská výška: 1.750 m.n.m.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích ( v tomto bodě se přidává skořice ).
Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.